Přihlášení

AVATAR 2 – famózní duchovní dílo, které byste si neměli nechat ujít

17. 12. 2022 | Zbyněk Konvička | Diskuze (0) | Kultura

Druhé pokračování ságy Avatar od geniálního režiséra Jamese Camerona je tu. Po 13 letech čekání se všichni ti, kdo si modré mimozemské "indiány" a další bytosti planety Pandory navzájem propojené v jakémsi kolektivním nevědomí (mám-li si vypůjčit termín od C. G. Junga) zamilovali, konečně dočkali. A to čekání se rozhodně vyplatilo. Do kina Portyč se na 2D nebo 3D verzi můžete vypravit skoro každý den až do konce roku.

Aspoň u mě už tak velká očekávání James Cameron mnohonásobně překonal dokonalou vizuální stránkou, akčními scénami, emocemi nabitými scénami a hlavně poselstvím filmu. Jestli někdo nyní dokáže moderním a atraktivním způsobem inspirovat a probouzet lidské duše, je to rozhodně tento režisér s bezbřehou fantazií.
 
Jeho apel na vzájemné respektující soužití všech bytostí, které jsou na Pandoře navzájem propojené jedním božstvem, jehož jsou součástí, funguje jako skvělá alegorie či obraz našeho života na planetě Zemi. A v dnešní době vypolarizované společnosti, hledání rozdílů mezi lidmi, vzájemného napadání a neúcty k životům druhým, obrovsky důležitým počinem.
 
Troufám si říct, že může lidi více probouzet k uvědomování si podstatných věcí v životě a našich skutečných kořenů více než mnohá zkostnatělá náboženství, která mohou být svou formou pro lidi vzdálená, archaická a nesrozumitelná. Cameronovo duchovní pojetí života je prostě více sexy.
 
Filmový mág zase posouvá hranice představitelného na filmovém plátně o řadu úrovní nad svou "konkurencí" a svým více než tříhodinovým filmem apeluje současně na to, abychom si vážili a chránili naši planetu Zemi a všechny bytosti, které tu žijí s námi, podobně jako lid Navi – modří "indiáni" z planety Pandora. Jeho akcentování rodiny a její ochrany jako toho nejzásadnějšího v našich životech je ve snímku připomínáno také velmi často.
 
Avatar 2, podobně jako jednička, zde ještě o něco více, je hlavně ponořením do hlubin našich duchovních kořenů, do tradic, které naše tzv. moderní civilizace a nadnárodní korporáty bohužel stále více pohřbívají nehodí se jim do krámu, neboť nejsou primárně zaměřeny na výkon a zisk na úkor všeho. Avatar zdůrazňuje důležitost společného soužití všech bytostí, navzájem se respektujících, nikoliv profitování jedněch nad druhými a jejich vykořisťováním.
Pokud jste ještě nebyli na Cameronově Avatarovi 2, tak si ho rozhodně nenechte ujít. Podobně jako první filmoví recenzenti, tak i tento podcast níže nešetří superlativy a musím říct, že oprávněně. A to jsem viděl zatím jen 2D verzi s dabingem, 3D verze bude předpokládám ještě o další stupně toho, co si dovedu představit, daleko výše. Těším se na ni!
 

Recenze – videopodcast

Oficiální trailer

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.