Přihlášení

Antonín Dvořák - výstava v Městské knihovně Písek

2. 9. 2011 | Věra Vodvářková | Diskuze (0) | Kultura

Antonín Dvořák

8. září 1841 se narodil významný český skladatel, který se stal již za svého života nejhranějším a neproslulejším českým umělcem v mezinárodním kontextu. K tomuto jubileu připravila knihovna ze svých dokumentů výstavu, která provede návštěvníky jeho životem a dílem v dvanácti zastaveních.

Narodil se a vyrůstal v Nelahozevsi . V šestnácti letech odešel do Prahy studovat varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany. Velmi brzo Dvořák začal skladatelskou dráhu. Úspěšně se uplatnil i jako dirigent svých skladeb.
V roce 1892 přijal nabídku zakladatelky americké národní konzervatoře v New Yorku stát se ředitelem této instituce. Jeho pobyt ve Spojených státech amerických v letech 1892–1895 mu přinesl další pocty a definitivně i světovou proslulost.


Po návratu do Čech především odpočíval s rodinou ve Vysoké. Právě zde pak složil jedny z jeho nejznámějších oper - Rusalku a Armidu.


V roce 1901 se stal profesorem na pražské konzervatoři, kde vychoval řadu významných českých skladatelů, jakými byli např. Vítězslav Novák, Oskar Nedbal a Josef Suk starší.
Antonín Dvořák zemřel po pěti týdnech nemoci na srdeční selhání. Stalo se tak 1. května 1904 ve 12 hodin. 5. května byl pohřben na Vyšehradském hřbitově.
 

 

Výstava potrvá od 1. září do 30. září 2011 v 1. patře knihovny.

www.knih-pi.cz

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.