Přihlášení

Ani o prázdninách není divadlo prázdné

22. 7. 2019 | Centrum kultury | Diskuze (0) | Kultura

Herci mají podobný životní rytmus, jako školní děti. V červnu spadne poslední opona a do září mají volno. Pokud tedy nenatáčejí nějaký film nebo neúčinkují třeba před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově nebo na jiné letní scéně. Do divadla ale většinou celé léto nevkročí. Přesto ale budova divadla, alespoň toho píseckého, tak docela neosiří ani o prázdninách.

Každoročně se hned v úvodu července v Divadle Fráni Šrámka konají Mezinárodní houslové kurzy. Po nich už z budovy až do září neslyšíte hudbu, smích a potlesk, ale zvuky řezání, broušení, vrtání a přitloukání. Místo vůně divadelních šminek ucítíte ředidlo, barvu a čistící prostředky. V létě se divadlo připravuje na další sezónu. Tak aby se opona roztahovala a zatahovala, světla na jevišti i v hledišti svítila a zhasínala, nejrůznější táhla v zákulisí plnila svou funkci a prkna, která znamenají svět, nevrzala.

Stejně tak tomu je i letos v létě. Ladič pian už se postaral o to, aby klavírní doprovod v příští sezóně nezněl falešně. V těchto dnech zaměstnanci brousí a natírají jeviště, aby na něm od září opět mohly ožívat příběhy plné veselí, poučení, zamyšlení, tance, zpěvu a radosti, jak tomu je už od roku 1868. Tehdy byl v místě dnešního Divadla Fráni Šrámka v Písku zřízen divadelní sál na bývalé vojenské střelnici. Současnou podobu divadlo získalo po roce 1937 komplexní rekonstrukcí.

Celkovou rekonstrukcí prošlo Divadlo Fráni Šrámka naposledy v letech 2009 – 2010. Divákům nabízí 397 míst k sezení. Před poslední rekonstrukcí se sice do hlediště vešlo víc diváků, ale za cenu otlačených kolen a  nepohodlí. Dnes jsou dřevěné sedačky minulostí a i osoby vyššího vzrůstu se pohodlně posadí. V přízemí samozřejmě pamatujeme třemi místy také na vozíčkáře.

V píseckém divadle se v průběhu roku odehrává okolo 90 činoherních představení, operet, koncertů, oper a klubových pořadů, ve kterých vystupují přední umělci nejen pražských scén, ale také amatérské soubory a ochotníci. Nedílnou součástí činnosti divadla je spolupořadatelství akcí, jako jsou Šrámkův Písek nebo Duhové divadlo. Přejeme vám krásné léto a těšíme se na vás v další divadelní sezóně. 

 

 

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.