Přihlášení

9. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2009

3. 9. 2009 | Martin Zborník | Diskuze (0) | Kultura

Array

Ve dnech 8. – 10. října 2009 se město Písek již po deváté stane dějištěm Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2009. Festival pořádá Soukromá vyšší odborná škola filmová v Písku ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka v Písku. Diváci budou moci zhlédnout výběr nejlepších studentských filmů z více než 22 zemí, které budou soutěžit o festivalové ceny.

Na realizaci festivalu se podílejí sami studenti píseckých filmových škol. Vedle pestré nabídky filmových projekcí je pro návštěvníky připravena bohatá nabídka doprovodného programu - koncerty, výstavy, workshopy, besedy a divadelní představení.


Jednotlivé bloky soutěžních studentských filmů jsou promítány v píseckém Kině Portyč. To je srdcem festivalu. Je zde festivalová recepce s akreditačním centrem, koná se tu slavnostní zahájení a zakončení s udílením cen a ve foyer výstavy.


Mottem letošního ročníku MFSF Písek 2009 je GAME IS NOT OVER. Ve stejném duchu byla natočena i animovaná znělka Režisérem úvodního a závěrečného večera bude i letos Vojtěch Moravec.


  O festivalových cenách již tradičně rozhoduje mezinárodní porota. V té letos zasedne mexický kameraman Antonio Reistra (který stál za kamerou filmu Normal), spisovatelka Galina Poppová či Daniel Boyd (filmař a profesor na univerzitě v Západní Virginii).
V porotě festivalu v minulých ročnících se vystřídali animátor Martin Otevřel, srbský fotograf a designér Zvonimír Segi, polský režisér a kameraman Andrzej Wolf, slovenská scenáristka Zuzana Liová, hudební skladatel Varhan Orchestrovič Bauer, režisér Ivan Passer, kameraman a dobrodruh Steve Lichtag, argentinský režisér Emiliano Romero, francouzský režisér a scenárista Francois Gérard, ruský animátor a výtvarník Ivan Maximov či slovenský dokumentarista prof. Martin Slivka a řada dalších . V minulých ročnících navštívili festival také vzácní hosté - Jiří Menzel, Eva Zaoralová, F.A. Brabec, Petr Brukner, Roland Biernaux (zakladatel ACJ – organizace pro výchovu mládeže filmem z Belgie), Pavel Bém nebo Miroslav Ondříček.


První akcí festivalového (před)programu letos byly Ozvěny loňského 8. ročníku MFSF Písek 2008 11.2. 2009 v Kavárně U Vavřiny. Byly zde promítnuty vítězné snímky a poprvé veřejně představena letošní festivalová znělka.


Festival započal svou historii v roce 1997 a za léta svého trvání prošel festival rozsáhlým vývojem. Nejprve se konal jako bienále, od roku 2007 pak probíhá každoročně. Postupně se rozšiřovalo spektrum filmů, ale i festivalových hostů a návštěvníků. K filmovým projekcím přibyly doprovodné programy (fotografické a výtvarné výstavy, workshopy a semináře) a s každým dalším ročníkem navíc roste počet zastoupených zemí (organizátorům se podařilo například poprvé získat sadu studentských filmů z Jižní Ameriky).


Festival se díky rostoucí úrovni těší přízni řady partnerů, především Města Písek, Jihočeského kraje, Ministerstva kultury, Magistrátu hlavního města Prahy, UPP, Panavision, stavební firmy Kočí, Student Agency, Supervision, Palace cinemas, Dikota, TV Nova a dalších. Stále je však otevřen další partnerské spolupráci.


Veškeré informace o festivalu a o aktuálním dění jsou k nalezení na oficiálních webových stránkách festivalu www.filmfestpisek.cz. Bude zde zveřejněn oficiální program festivalu, veškeré kontakty na realizační tým festivalu, loga sponzorů a partnerů festivalu, seznam festivalových lokací a informace o akreditacích.


Organizační práce na letošním ročníku jsou již nyní v plném proudu a organizátoři doufají, že se jim i letos povede přilákat do malebného jihočeského města Písek velké množství filmových fanoušků, kteří se budou moci přesvědčit o tom, že studentský film je stále živý a že má po celém světě zajímavou konkurenci.


PETR SMYCZEK
tiskový servis MFSF Písek ´09
petr.smyczek@gmail.cz
737617087

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.