Přihlášení

3.2.11 Taliesyn nabídl v Divadelní kavárně exkurzi do mnoha hudebních stylů

3. 2. 2011 | Petr Hejna | Diskuze (0) | Kultura

3.2.2011 zavítala do Písku pražská kapela Taliesyn, plující na vodách world music (ať již v duchu keltských bardů, tak s reminiscencemi na domácího folklór) s prvky písničkářského folku, instrumentálně precizně zvládnutého jazzu, nebo s náznaky rocku.

Název kapely je drobnou parafrází jména velšského básníka Taliesina (malá zmínka o něm na konci článku), členové této akusticko - syntezátorové party působí v mnoha dalších projektech, jako je třeba multimediálních kvadrofonická show floydovských alb Dark Side Of The Moon a The Wall, či kapely Neřež, Linha Singers, His Angels Romana Dragouna a další.

Pokud by náhodný nepoučený návštěvník prošel kolem sálu Divadelky při první skladbě večera, získal by dojem, že tam koncertují Jethro Tull - úvodní skladba neobsahovala žádné citace páně Andersonových kompozic, ale celková stavba písničky, instrumentace i barva zpěvu na tyto art-folk rockové velikány rozhodně pocitem odkazovala. Ovšem stejně tak jiné skladby byly keltských vlivů zcela prosté, a naopak se nabízela motivace tuzemskými kořeny lidových písní. Krom původních skladeb repertoár Taliesynu nabízí i jedinečně zaranžovanou a provedenou autentickou irskou „hospodskou“ lidovou píseň "The Cobbler", ostrovní baladu "Lord Franklin", známou třeba ze zpracování Sinead O´Connor, nebo skotskou píseň „Black Is The Colour“.

Mnohobarevnost žánrů podtrhovala i vícejazyčnost textů, takže krom angličtiny měla své místo i čeština – třeba takový „Viselec“ je navíc přes svoji mírnou morbidnost coby titul písně docela libozvučné archaické slovo (však i Jára Neduha s Extempore měli na programu Milou sedmi viselců), ostatně neveselá tématika smrti se promítá do mnoha kousků, jako třeba v „The Dead Travel Fast“.

Kapelu tvoří tito pánové: Jan Bičovský - zpěv, resofonické bozouki, harmonika, Robert Fischmann - flétna, píšťaly, EWI, zpěv, perkuse, Vojtěch Jindra - kytary, mandolína, Filip Benešovský - baskytary, zpěv, Jiří Neužil - klávesy a Radim Chrobok - bicí. Na kontě mají CD Jižní Amnésie (2007) a novinku Zvesela! (2010), k jejímuž křtu proběhne zanedlouho, tedy již 7. 2. 2011 koncert v pražské Malostranské besedě.

Celá fotogalerie zde www.transfernet1.wz.cz/taliesyn.htm

Taliesin (534 - 599) byl velšský básník a pěvec z post římského období, je mu připisováno 11 dochovaných básní opěvujících krále Uriena z Rheged a jeho syna Owain mab Uriena, několik básní naznačuje, že také sloužil jako dvorní pěvec krále Brochfaela Ysgithroga a jeho nástupce Cynana Garwyna. V polovině 16. století vzniklo několik prací, přiřazujících této skutečné postavě mýtické prvky - služba u čarodějnice Ceridwen apod., čímž se z něj krom historických reálií stává i pololegendární pojem.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.