Přihlášení

17. března otevře Sladovna PILAŘIŠTĚ

26. 2. 2015 | Redakce PS | Diskuze (0) | Kultura

Co nevidět bude Písek bohatší o další atrakci pro rodiny s dětmi. Tentokrát otevře Sladovna zbrusu nový prostor – stálou výtvarně-herní expozici pro děti do 6ti let. Zeptali jsme se ředitelky Terezy Dobiášové.

Sladovna se co nevidět dočká rozšíření stálých expozic, ve středové části se dokončuje výstava o sladovnictví ale vznikají i další herní prostory. Co si máme představit pod slovem PILAŘIŠTĚ a jak bude fungovat? Slovo “Pilařiště” je spojené ze dvou slov “Pilař” a “hřiště”. Šlo nám o to, abychom těm nejmenším umožnili se ponořit do světa fantazie a barev píseckého rodáka Radka Pilaře, a aby tak děti mohly učinit způsobem jim nejbližším: hrou.  Myslím, že je velmi důležité, aby ve věku, kdy ještě nepoužívají tolik intelekt a učí se poznávat svět, měly možnost poznávat svět neomezených možností, krásy a hravosti. A přesně taková je tvorba Radka Pilaře. Proto hledáme cestu, jak ji zprostředkovat těm nejmenším. Vlastně je to takové kódování těchto hodnot do dětské duše. Později se naučí používat rozum, logiku, řád, ale ve věku do 6 ti let v nich posilujme to magické, krásné, neuvěřitelné. V dospělém věku pak budou o to kreativnější, neohroženější, jistější si sami sebou ve světě emocí. Ale do 6ti let ať si v Pilařišti prostě dosyta vyhrají a prožívají to, co samy potřebují.   

S kým Sladovna na projektu spolupracuje a kde se podařilo získat dotaci? Na projektu spolupracujeme s vídeňským dětským muzeem ZOOM a s pedagogickou fakultou v Českých Budějovicích. Do vídeňského ZOOMu vedla moje druhá zahraniční pracovní cesta ve Sladovně a od té doby s ni mi spolupracujeme. Je to pro mě taková vzorová instituce pro Sladovnu, která velmi dobře funguje už dvacet let. Mají fantastický tým, krásné prostory a dělají skvělé a pedagogicky hodnotné projekty pro děti. Jejich expozice pro děti do 6ti let mě nadchla tolik, že jsem chtěla něco podobného pro Sladovnu a zároveň jsem velmi stála o tento projekt z důvodu konkrétního záměru, nad kterým bychom se mohli společně potkávat a učit se od nich. Proto jsem předložila ten projekt v evropském grantovém schématu podporující česko-rakouskou přeshraniční spolupráci, kde byl podpořen v plné výši. Do projektu se zapojila i Pedagogická fakulta, která nám a ZOOMu pomáhá třídit naše ryze praktické zkušenosti, porovnávat je a ladit s pedagogickými náhledem na věc.  

V jaké fázi jsou plány na využití dosud prázdných prostor Sladovny (v pravém křídle)?

V tuhle chvíli jsem předložila městu vizi programové náplně. To je vlastně velmi čerstvá zpráva a otázka dokončení rekonstrukce Sladovna je naopak velmi komplexní. Formulace vize, možné programové náplně je nějaký mezník. Teď bude záležet na to, jak se nám podaří využít středovou část, v jaké kondici bude organizace, zda se podaří získat prostředky na investici z grantů, jak se podaří najít architektonické řešení pro témata pojmenovaná v rozvojové studii programu, kterou teď předkládám, jaké budou priority města. Do konce roku předpokládám, budeme vědět víc, a budeme u nějakých konkrétních plánů.

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.