Přihlášení

12. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2012

18. 9. 2012 | Magdalena Myslivcová | Diskuze (0) | Kultura

MFSF2012

Vážení a milí hosté, přátelé filmu, srdečně vás zveme na 12. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů Písek 2012, který se bude konat ve dnech 5. - 7. 10. 2012. Na letošním festivalu Vás čeká několik desítek nejlepších snímků studentů filmových škol z celého světa. Filmy bude hodnotit mezinárodní porota, do které letos usedne prof. Nick Gray (UK), prof. Yang-il Kim (Jižní Korea), vítěz loňské Grand Prix Jan Vejnar, režisér Filip Renč a Dušan Trančík (Slovensko).

Po celou dobu festivalu budou probíhat workshopy přinášející široké veřejnosti i studentům další poznatky z oblasti fotografie, audiovizuálního a mediálního prostředí.

Večery festivalu zpříjemní koncerty skupin Fiordmoss, Escape 2 the Jungle, DJs rádia Wave, Dj Zig Zag a další.

Tradičně pro vás připravujeme několik zajímavých výstav tématicky zaměřených na svět filmu.
Zapište si již nyní do diáře datum letošního festivalu 5. - 7. 10. 2012.

Více informací naleznete na webových stránkách www.filmfestpisek.cz.

Pro rychlejší a pohodlnější akreditaci se můžete již nyní zaregistrovat online

Každý předchozí ročník rostla kvalita i počet návštěvníků festivalu studentských filmů v Písku. Připravují jej každoročně studenti a pedagogové píseckých filmových škol v čele s ředitelkou festivalu Vladanou Terčovou. Letošní, již dvanáctý ročník, však rozvíjí svou dramaturgii do překvapivé pestrosti. Rekordní je také počet přihlášených filmů do soutěže. Zúčastněné země představují opravdu celosvětový dosah tohoto festivalu.

Fotografické výstavy součástí festivalu
Letošní Mezinárodní festival studentských filmů v Písku se veřejnosti představil nejprve výstavou v exteriérech města Písku, kterou odborníci písecké filmové školy připravili pro odbor kultury a CR Městského úřadu v Písku. Výstavu může každý najít od začátku června na píseckém nábřeží - na obou březích řeky Otavy. Pomyslná cesta v čase představuje zásadní díla československé a české kinematografie, která se natáčela v Písku a také velké osobnosti českého filmu, které z Písku pochází nebo zde tvořili. Tato výstava, která čelila zpočátku nájezdům vandalů, se osvědčila a veřejnost z řad návštěvníků i obyvatel města si s nadšením pročítá texty a prohlíží velkoplošné fotografie. Již dnes ale můžeme říci, že pestrost nabídky festivalu nemá, v dosavadní historii této zajímavé a sympatické akce, obdoby. Kromě exteriérové výstavy velkoplošných fotografií v ulicích města se připravuje dlouhodobá výstava fotografií známého českého fotografa Jana Šibíka v Prácheňském muzeu. Ten bude hostem festivalu a připravuje vlastní pořad na téma „Arabské revoluce a další světové události pohledem reportážního fotografa“.

Festivalové znělky postupně na webu
Na webu festivalu, který prozatím slouží zejména k přihlášení studentských filmů do soutěže, se již objevily první informace pro návštěvníky. Můžeme tak zhlédnout první novou znělku festivalu. Novinkou je, že znělky z tvůrčí dílny studentů FAMO jsou letos připraveny hned tři. Jejich tvůrci, Ondřej Stluka, Jiří Sádek a Vojtěch Strakatý, jsou studenty 3. ročníku oboru režie Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. První dva jmenovaní pracují dle obsahu znělek také na celé festivalové koncepci. Záměrem je postupně odhalovat na festivalovém webu všechny znělky a další informace tak, aby festival nalákal co nejvíce akreditovaných návštěvníků.

Studentské filmy opravdu z celého světa
Kromě doprovodných programů jsou základem programu festivalu soutěžní projekce vybraných filmů z celého světa. Již nyní je přihlášeno 263 studentských filmů z rekordního počtu zemí světa. Najdeme mezi nimi, kromě produkce domácích univerzit a filmových škol, také díla z Polska, Izraele, Velké Británie, Německa, Kanady, Španělska, USA, Belgie, Islandu, Hong Kongu, Indie, Itálie, Finska, Řecka, Ruské federace, Francie, Jižní Koreje, Norska, Malajsie, Rumunska, Íránu a dalších.

Písek - město filmu
V letošním roce se festival úzce váže také na marketing cestovního ruchu v Písku. Město je vyhlášeno pro turistickou sezónu městem filmu a tak akreditovaní návštěvníci festivalu i obyvatelé města mohou kromě vlastního poznání a zábavy na téma českého filmu na festivalu potkávat známé tvůrce, kteří pracují v píseckých filmových školách - např. scénáristu Karla Čabrádka i slavné hosty festivalu, k nimž jistě patří každoročně přijíždějící režisér Ivan Passer či kameraman Miroslav Ondříček, patron FAMO v Písku. Hlavně však mají v Písku v letošním říjnu možnost vidět filmy, které jsou tím nejlepším ze současné světové studentské filmové tvorby.

Těšíme se na Vás!
Za celý festivalový tým

Vladana Terčová
Ředitelka festivalu

0
0

Diskuze k článku +

Článek zatím nikdo nekomentoval – buďte první!

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.