Přihlášení

Stát opět omezil svobodu a utáhl šrouby, tentokrát kuřákům. Kdo bude další?

1. 6. 2017 | Zbyněk Konvička | Diskuze (8) | Redakční glosy

Od 31. května platí plošný zákaz kouření ve všech restauracích a pohostinství, včetně hudebních klubů či diskoték atd… „Tak už je to konečně tady, zmizí kouř a smrad z hospod!“ řeknou jedni. „Co mi má stát kecat do toho, jestli se bude v mé restauraci kouřit?“ ptají se druzí, a to nejen hostinští. Právo na svůj názor mají samozřejmě obě strany, a argumenty pro tu svou pravdu kladou jedna jako druhá do vysokých hranic.

Žádné z těchto diskuzí by se ale vůbec nemusely objevit, kdyby stát opět nechtěl vychovávat své občany, z nichž dělá, jak je jeho dobrým zvykem, nesvéprávné blbečky. Stačilo by jen nechat lidi svobodně dýchat ať už bez cíga nebo s ním tak, aby obě dvě skupiny měly právo volby. Což doposavad vcelku měly. Byla řada nekuřáckých a řada kuřáckých podniků, z nichž ty nekuřácké především ve městech, zdá se, začaly převažovat, a trh si sám určoval, co je pro daný podnik přijatelnější. A co hlavně stát by mohl nechat na každém, jak se postaví ke svému zdraví. Zda bude nebo nebude kouřit, může být prvním masivním zásahem do svobod jednotlivce. Co přijde na řadu dál? Vepřové, tučné, sladké, pivo, víno …?

Drogy (mezi něž patří, jak dobře všichni víme, také legální tabák) byly odjakživa součástí rozmanitých lidských kultur. Ačkoliv se k nám tabák dostal později až z „objevitelských“ cest z Ameriky, jeho obliba se rychle rozšířila. Především kvůli tomu, že vždy fungoval často jako sociální spojovatel či „tmelidlo“. Před příchodem tabáku se v naší kultuře zobalo z přírody kdeco, co mělo psychotropní účinek a ovlivňovalo či rozšiřovalo lidské vědomí. Později se vařilo pivo či vyrábělo víno nebo pálily kořalky…, tyto alkoholické nápoje jsou s naší kulturou nedílně spjaté. Ale vraťme se k tabáku… Podle dostupných zdrojů se tabák pěstuje ve 117 zemích světa, do roku 1994 i u nás, ano u nás v České republice!!! Pěstoval se nejen kvůli obsahu alkaloidu nikotinu v jeho listech, ale jako rostlina s širokým průmyslovým využitím. Z rostliny se totiž dají využít vedle listů i semena a stvoly. I listy mají využití například pro chemický průmysl – vyrábí se z nich třeba kyselina citrónová nebo kyselina jablečná či chlorofyl. Kosmetický průmysl využívá pro voňavky květy tabáku a vylisovaný olej ze semen tabáku je výchozí surovinou pro výrobu laků a fermeží. Stvoly jsou zase vhodné pro výrobu celulózy nebo také jako otop.

Nás ale zajímá především tabák jako surovina pro výrobu cigaret a doutníků. Řekněme si to otevřeně, stát se chová přinejmenším jako pokrytec, ale zcela zřetelně jako rozpolcená bytost či schizofrenik. Na jedné straně toleruje či legalizuje tuto drogu, na níž se jednoznačně vytváří psychická a fyzická závislost (podle odborníků je bažení po cigaretě v horším gardu než bažení po heroinu – vzhledem k obecné dostupnosti i té cenové však daleko lehčeji ukojitelná, o prokazatelných souvislostech s různými onemocněními ani nemluvě) a navíc inkasuje tučné daně z jejího prodeje. Na straně druhé vynakládá nemalé prostředky na prevenci proti kouření a přijímá represivní opatření typu zákazu kouření v restauracích. V dávných kulturách byly drogy daleko vyšší intenzity psychotropního účinku podávány většinou při náboženských či rituálních účelech a zpravidla z rukou šamana, který měl sám velmi otevřené vědomí a prostě věděl, co si může jaksi dovolit podat členům svého kmene. V našich časech se jakékoliv drogy k rituálním účelům prakticky neužívají, ale dosti často jen jako prostředek k pouhému sjíždění se. U tabákových výrobků vzhledem k jejich takřka nulové šanci se „sjet“ však toto nehrozí … Když se překouříte, tak je vám blbě spíš od žaludku a od plic, ale rozhodně nebudete, jak mnozí ví, v rauši jako po jiných „ňamkách…“ Vše výše uvedené rozhodně není laciná obhajoba tabákových výrobků, neb autor s vlastními, vcelku bohatými zkušenostmi s tabákem, moc dobře ví, ostatně jako většina kuřáků, co si může kouřením způsobit či přivodit. Podobně jako to tví fajnšmekři bůčků a sádla, všichni, co usedají za volant nebo přecházejí přes silnici. Všichni alespoň mlhavě víme, že žít život ve 3D světě je de facto riskantní věc v jakékoliv době a za jakéhokoliv společenského režimu a zřízení. Nepřijde vám ale, že ten stávající pomalu ale jistě utahuje jeden šroub za druhým? Podle průzkůmů kvůli EET končí stovky hospod, zvláště na venkově. Kvůli tomuto tabákovému NE v hospodách, se obávám, další přibudou. Skutečně potřebujeme další a další regulativy, další nedůvěru v nás občany? Mám za to, že nikoliv, ale státu se to náramně hodí do krámu, respektive námi voleným zastupitelům, kteří surfují po populistických náladách obyvatelstva, které jim ještě rádo zatleská.

 

0
0

Diskuze k článku +

1. 6. 2017 (11:54)  –  Zbyněk Konvička

0
0

… a už se vesele bonzuje…a udává a hlásí… jak bývalo v Čechách vždy "dobrým" zvykem v dobách nedávných i dávných …

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/kuraky-v-restauracich-lide-hlasili-hned-po-pulnoci-20170531.html?_fid=74di#anketa

Odpovědět

1. 6. 2017 (12:29)  –  Magdalena Myslivcová

0
0

A já se například móóc těším, že si užijeme koncerty v Podčáře bez inhalace…! Budu chodit častěji… – pro nekuřáky je to velká úleva… Díky kuřákům, že si skočí na terasu… M.

Odpovědět

1. 6. 2017 (13:30)  –  Zbyněk Konvička

0
0

Já ti rozumím Magdo, kapely i posluchači si chválili už nekuřácký sál, druzí ale měli možnost kouřit v předsálí – chápu argument, že stejně i nekuřáci museli kouřem projít, ale tady nejde přeci toliko o kluby či diskotéky, ale hlavně o menší hospůdky a hospody na venkově nebo menších městech, stejně jako v těch větších. Už nyní je nekuřáckých hospod aspoň ve větších městech dostatek, kam si mohou nekuřáci zajít a trh, jak píšu výše, si to sám tak určil (ačkoliv se rozhodně nezaklínám volnou rukou trhu, tak tady to funguje). Prostě možnost volby tady byla. Nyní nebude. Aspoň pro kuřáky. Budou potupně postávat před restauracemi, nebo budou dělat zahradní párty či se scházet jinde a do hospody nepřijdou už vůbec, a v pozdějších hodinách to bude dost možná problém podobně jako v Praze, pokud nebude mít podnik uzavřený dvorek. To si v Písku taky zřídíme antikonfliktní tým jako v Praze, který bude kuřáky umravňovat, nebo co?

Odpovědět

1. 6. 2017 (15:28)  –  Ladislav Douša

0
0

Zákaz nezákaz, jako nekuřák marně čekám dne, kdy se kuřák, dorazí-li někam později než já, slušně zeptá, zda si smí zapálit a já mu odpovím, že do mého odchodu ne. A ne aby si jako pán světa hned zapálil a donutil mě tím k odchodu.

Odpovědět

1. 6. 2017 (15:32)  –  Ladislav Douša

0
0

Pokud se ve vesnické hospodě sto let kouřilo, zákaz kouření tam nekuřáky ze dne na den stejně nenaláká, jelikož tam je stejně vše načichlé i bez dalšího kouření.

Odpovědět

1. 6. 2017 (22:03)  –  Luděk Blaha

0
0

Docela by mne zajímalo, kolik nekuřáků navštěvuje průměrně celorepublikově místní vyhlášené špeluňky. A kolik rodičů s dětmi tak činí, zvláště pak ve večerních a nočních hodinách. Při procházení okolo pak dítka slyšely tak akorát cinkáni skla. Teď mají možnost vidět na chodníku vyvalené opilce v oblacích dýmu. Dobrá inspirace pro leta budoucí.
No, alespoň si případně udržíme jakýs takýs přehled o tom, kdo, kdy a jak má aktuálně nakoupíno.

Odpovědět

2. 6. 2017 (08:23)  –  Zbyněk Konvička

0
0

Češi si vždy cestu najdou, jak se nenechat zbytečně buzerovat od státu – v Praze i Písku vznikají první klubovny, kde si můžete zapálit dle libosti

https://www.novinky.cz/domaci/439616-klubovny-pro-kuraky-se-kontrol-neboji.html;)

Odpovědět

9. 6. 2017 (13:09)  –  Zbyněk Konvička

0
0

Nikdy se nikomu tak nedařilo vylidňovat hospody tak jako na oko nesmiřitelnému tandemu Babiš –Sobotka + samosebou Bělobrádek, coby hlavám pomazaným, kteří chtějí pro nás přeci jenom "dobro"… zavedením EET a protikuřáckého zákona…

http://forum24.cz/dopady-vladniho-dobra-polovina-hospod-resi-existencni-problemy/

Odpovědět

Nový komentář k článku

Pro zapojení do diskuze se nejprve přihlašte ke svému účtu.

Nejste-li registrovaným uživatelem, zaregistrujte se zde. Registrace je jednoduchá a rychlá.